
Blikk
Lifestyle & Életmód
Kenyeret sütni tanít a Nébih: veszélyes baktérium tanyázhat a lisztben, így kell jól felhasználni, hogy ne legyen baj
Bejczi Szilvia
2025. augusztus 19. 10:17
Az új kenyér ünnepét, Magyarország születésnapját választotta ki a hivatal, hogy ezúttal a kenyérsütéshez adjanak tippeket. Gondolhatnánk, hogy azért az nem egy tripla szaltó: kell hozzá liszt, víz, élesztő vagy kovász, meg só és némi gyúrás. Ha azonban az ember elolvassa a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programjának tippjeit, rájöhet, hogy több a buktató, mint gondolta, a lisztben például alapból lehet kórokozó.
MI összefoglaló
"A Nébih kenyérsütési tippeket adott: hangsúlyozza a kéz- és eszközhigiénia fontosságát, megbízható alapanyagok beszerzését és helyes tárolását. A sütéskor a belső hőmérsékletnek 90–95 °C fölé kell kerülni az E. coli és Salmonella kockázatának csökkentése érdekében; a kelesztésnél 23–25 °C ajánlott. Tárolásnál vászonzsák vagy kenyértartó javasolt, nejlonzacskóban penészedés fordulhat elő, a penészes részt nem elég levágni, az egész kenyeret ki kell dobni, mert a mikotoxinok hőre nem bomlanak. A pazarlás csökkentésére tervezést, adagolást és fagyasztást, illetve felhasználási ötleteket (pirítós, bundáskenyér, zsemlemorzsa, kruton) javasolnak."
Hangulat:
Semleges (60%)
Érzelmi töltet:
semleges