
Demokrata
Tech & Tudomány
Brutálisan lecsökkent a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége a növényekben
T. Szántó György (fotó)
2025. augusztus 22. 07:40
Meredeken csökken a növényekben levő vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Az ok a földek kimerülése. Sipos Nikolettát kérdeztük.
MI összefoglaló
"A mezőgazdasági gyakorlatok megváltozása — különösen az intenzív, makrotápanyag-központú művelés — csökkentette a talaj mikroelem- és kationkészletét, ami a növények vitamin- és más védőanyag-tartalmának visszaeséséhez vezetett. A nitrogénbőség a növényeket inkább keményítő- és cukorképzésre ösztönzi, csökkentve antioxidánsok, flavonoidok, rezveratrol, likopin és szalvesztrolok mennyiségét. Az ökológiai gazdálkodás komplex szerves trágyával, talajjavítással és rendszerszemlélettel javítja a talajéletet és a növényi tápanyag-összetételt, bár gazdasági szempontból kihívásokkal jár. étrend-kiegészítők helyett tápláló, lehetőleg biotermékek fogyasztása javasolt a hiányok mérséklésére."
Hangulat:
Semleges (45%)
Érzelmi töltet:
semleges