
Economx
Gasztro & Utazás
Ilyen lehetett a NER-előtti világ: nem gondolná, mennyire átalakult a balatoni vendéglátás
Gulyás Ábel
2025. augusztus 8. 20:53
Az 1920-as években nem kifejezetten halakat, hanem klasszikus nemzeti ételeket szolgáltak fel a magyar tengerhez látogatóknak.
MI összefoglaló
"Az 1920-as évek balatoni vendéglátása elsősorban klasszikus magyar ételekre épült, halak helyett meleg előételek és tradicionális fogások szerepeltek az étlapokon, különösen a patinás siófoki Sebesta és Sommerétteremben. A helyi halak, mint a süllő, magas áruk miatt gyakran Budapestre kerültek értékesítésre, és csak később, 1971-ben jelent meg a Balaton partján a hekk, mely dél-amerikai importból származott. A mai strandkultúra – hekk, lángos, főtt kukorica – száz évvel ezelőtt még ismeretlen volt, akkor az éttermek inkább elegánsabb, polgári kínálatot nyújtottak. Az árak akkor sem voltak alacsonyak, a nyaralás jelentős költségekkel járt."
Hangulat:
Semleges (40%)
Érzelmi töltet:
szomorúság