
Economx
Egészség & Wellness
Vigyázat: Ezekben az ételekben is megtalálható lehet a veszélyes baktérium, halálos áldozatokat is szedett már
Kiffer Anna
2025. augusztus 23. 14:41
A Clostridium botulinum baktérium által termelt idegméreg különösen az alacsony savtartalmú befőttekben, valamint a házi füstölt, sózott és fermentált húsokban, illetve halakban jelenhet meg.
MI összefoglaló
"A Clostridium botulinum által termelt toxin főként nem megfelelően tartósított házi készítésű, alacsony savtartalmú befőttekben, házi füstölt, sózott vagy fermentált húsokban és halakban fordul elő, és súlyos, akár halálos botulizmust okozhat. A toxin hőre érzékeny; alapos átmelegítés, megfelelő sav- és sótartalom, valamint helyes tartósítási gyakorlatok csökkentik a kockázatot. A tünetek (kettős látás, nyelési nehézség, izomgyengeség) általában 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, légzőizom-bénulás esetén azonnali orvosi ellátás szükséges. A közelmúltban Dél-Olaszországban két ember halt meg valószínűleg botulizmus miatt egy tengerparti büfékocsi paninijétől."
Hangulat:
Negatív (28%)
Érzelmi töltet:
félelem