
HVG
Gasztro & Utazás
Így kell mesterien feldarabolni egy többmilliós halat – a Nobuban jártunk
Rácz Gergő
2025. július 25. 20:08
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
MI összefoglaló
"A Nobu budapesti étterme prémium minőségű kékúszójú tonhalból készíti a népszerű szasimi fogást. A 120-150 kilós hal ára körülbelül hárommillió forint, és a tonhal a beszerzési költségek 80%-át teszi ki. Az étterem filéket vásárol, hogy csökkentse a feldolgozási időt. A szakértő séf, Kurunczi Tamás, nagy, négyujjnyi vastag szeletekre osztja a halat, különválasztva a magas minőségű hasi részt, a toro-t, amelyből a díszes szasimi készül. A hal minden része hasznosul, a nyesedéket például tatár elkészítésére használják. Az érkező halak hűtött, nem fagyasztott állapotban érkeznek, a fagyasztás a feldolgozás utáni sokkoló hűtőben történik. Az étterem 3-4 hetente kap szállítmányt, a napi friss hal helyett."
Hangulat:
Pozitív (70%)
Érzelmi töltet:
izgalom