
HVG
Gasztro & Utazás
Miért szeretne valaki jegenyepúdert, és egyáltalán mi az? Bevettük magunkat az erdőbe megtanulni
Rácz Gergő
2025. augusztus 17. 17:30
Tömegesnek még nem mondható, de mindenképp létező és bővülő kultúrája van Magyarországon a vadnövények gyűjtésének. Értő kezek ezzel újszerű, máshol el nem érhető ízeket állítanak elő, vagy épp kiváltanak bolti zöldségeket és fűszernövényeket. Miskolc környékén jártunk, hogy okosodjunk ebben az elhanyagolt témában, ahogy abban is, miért érdemes egy erdésznek páncélban járnia.
MI összefoglaló
"Magyarországon növekvő kultúrája van a vadnövénygyűjtésnek; az erdei növények ételekben és fűszerként való felhasználása különleges ízeket és bolti alapanyagok helyettesítését teszi lehetővé. A Bükkben, Bózsó Gyula erdész vezetésével tartott túrán bemutatták többek közt a jegenyefenyő tavaszi hajtásából készült jegenyepúdert, a medvehagyma és más erdei alapanyagok konyhai alkalmazását, valamint helyi éttermek és könyvprojektek együttműködését. Ugyanakkor hangsúlyozták a gyűjtés szabályait (fejenkénti korlátozás), az erdőjárás veszélyeit, a gombaszedésnél fennálló kockázatokat és a klímaváltozás miatti termésingadozásokat. A turisztikai fejlesztések (kisvasút, tematikus programok) szerepe és a védett területek óvása is szóba került."
Hangulat:
Pozitív (68%)
Érzelmi töltet:
izgalom