
Index
Tech & Tudomány
Csirkehús vs. marhahús – megdőlt egy mítosz, kiderült, melyiket érdemes fogyasztani
Dózsa Gergő György
2025. augusztus 18. 17:45
Spanyol tudósok nekiestek a témának.
MI összefoglaló
"Spanyol kutatás 16 fiatal résztvevő bevonásával vizsgálta a csirkehús és a sovány Pirenaica marhahús hatását a bélflórára. Nyolchetes diétaperiódusok után a csirkehús alapú étrend enyhe csökkenést okozott a mikrobiális diverzitásban és bizonyos hasznos baktériumoknál, míg a marhahúsnál csak a Chloroflexota törzs változása volt jelentős, ami összefüggésbe hozható a Blautia baktériumok növekedésével. A Pirenaica marhahús magasabb kálium-, cink- és B-vitamin-tartalma hozzájárulhat a hatáshoz. A kis mintaszám, az önbevalláson alapuló adatrögzítés és a kontrollált étrend hiánya korlátozza az általánosíthatóságot; további, nagyobb vizsgálatok szükségesek. Mindemellett a változatos, rostokban gazdag étrend továbbra is fontos."
Hangulat:
Semleges (55%)
Érzelmi töltet:
semleges