
Infostart
Gazdaság & Pénzügy
Mégis mennyi pálinkát szabad főzni?
Infostart
2025. augusztus 18. 08:18
Magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő párlatot.
MI összefoglaló
"Magánfőzőként 18 éves kor felett, saját gyümölcs felhasználásával évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő jövedékiadó-mentesen; háztartásonként a kedvezmény személyenként összeadódik. Ugyanabban az évben vagy háztartásonként csak magánfőzés vagy bérfőzés választható, desztillálóberendezés legfeljebb 100 literes lehet és beszerzéskor be kell jelenteni az önkormányzatnál. A készülékhez jövedéki engedély nem szükséges, de a tulajdonszerzést igazoló iratot meg kell őrizni. A párlatfőzés folyamatát és szándékát NAV-hoz kell bejelenteni (NAV_J37, NAV_J49 űrlapok), a NAV igazolást állít ki a párlat eredetéről. A magánfőzött párlat fogyasztása csak a magánfőzőre, családtagjaira és vendégeire korlátozódik; értékesítése csak adóraktárnak engedélyezett."
Hangulat:
Semleges (50%)
Érzelmi töltet:
semleges