
Kiskegyed
Egészség & Wellness
Hatszor nagyobb a kockázat, ha így kávézol: ez az italválasztás növeli a daganat kialakulásának veszélyét
Szücs Andrea
2025. augusztus 26. 10:01
Sokan kezdjük a napot egy forró kávéval vagy teával a kezünkben, hiszen ez az egyik legkedveltebb ébresztő rituálé világszerte. Mégis, egy friss kutatás szerint nem mindegy, hogyan fogyasztod ezeket az italokat – a rendszeres kortyolgatásuk akár komoly egészségügyi kockázatot is rejthet.
MI összefoglaló
"Brit kutatás több mint 450 ezer személy adatát elemezve kapcsolatot talált a nagyon forró (>65 °C) kávé- és teafogyasztás és a nyelőcsőrák emelkedett kockázata között: napi 8 vagy több csésze esetén hatszoros, napi 4 csésze körül több mint kétszeres rizikó mérhető. A hőmérséklet ismétlődő sejtkárosodást és gyulladást okozhat; állatkísérletek tumorösztönzést jeleztek 70 °C-on. Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás tovább növeli a veszélyt. Szakértők 3–5 perc hűtést és 60 °C alatti fogyasztást javasolnak a kockázat csökkentésére."
Hangulat:
Negatív (28%)
Érzelmi töltet:
félelem