
Kiskegyed
Lifestyle & Életmód
Rántotta, főtt vagy nyers tojás? Így készítsd el, hogy a legtöbb fehérjét vidd be a szervezetedbe
Szücs Andrea
2025. augusztus 10. 17:01
A tojás az egyik legegészségesebb és legnépszerűbb fehérjeforrás, amit naponta fogyaszthatunk. Azonban nem mindegy, hogyan készíted el, mert a fehérje hasznosulása nagyban függ a főzési módtól. Ebben a cikkben eláruljuk, melyik tojáskészítési mód biztosítja a legtöbb fehérjét a szervezeted számára.
MI összefoglaló
"A tojás kiváló fehérjeforrás, de a fehérje hasznosulása jelentősen függ a készítési módtól. A főtt tojás a leghatékonyabb, melynél a fehérje akár 91%-a felszívódik, míg a nyers tojás esetén ez az arány csak 51%, részben az avidin nevű anyag miatt, amely gátolja a biotin felszívódását. A rántotta is jó fehérjeforrás, de fontos elkerülni a túlsütést, amely károsítja a fehérjék minőségét. Az olaj vagy vaj hozzáadása növeli a kalóriatartalmat. A tojásban található kolin támogatja az agyműködést és a memóriát. Összességében a legtöbb fehérje felszívódása érdekében a főtt vagy buggyantott tojás a legjobb választás."
Hangulat:
Pozitív (75%)
Érzelmi töltet:
optimista