
Magyar Hírlap
Egészség & Wellness
A gluténmentesen étkezőket segítheti a Semmelweis élelmiszeripari innovációja
MH
2025. július 22. 18:22
A keksz alapjául a kutatók zöldlencseliszt és különböző növényi fehérjék keverékét használták
MI összefoglaló
"A Semmelweis Egyetem kutatói egy fehérjével és rostokkal dúsított gluténmentes keksz kifejlesztésén dolgoznak, amely zöldlencseliszt és különböző növényi fehérjék keverékét tartalmazza. Az új termék táplálkozási szempontból kiegyensúlyozottabb, rost- és fehérjetartalma magasabb, miközben minimális ökológiai lábnyommal készül. A keksz érzékszervileg megfelelő, és fehérjeforrásként megfelel az EU egészségügyi előírásainak. A fejlesztés segíthet a gluténmentes diétában előforduló tápanyaghiányok csökkentésében, különösen a fehérje- és rostbevitel javításában, és ígéretes alternatívát nyújt a tej- és szójafehérjék helyett a növényi alapú étrendet követők számára. A további kutatások a termék szénhidrát- és cukortartalmának csökkentésére irányulnak."
Hangulat:
Pozitív (80%)
Érzelmi töltet:
optimista