
Magyar Hírlap
Tech & Tudomány
A neandervölgyiek rothadó húsból gyűjtött kukacokat ettek?
MH
2025. július 28. 20:21
Egy bizarr hozzávalóval egészítették ki étrendjüket
MI összefoglaló
"A neandervölgyiek étrendjében valószínűleg szerepelt a rothadó húsból származó lárvák fogyasztása, ami hozzájárulhatott magas és stabil nitrogénizotóp-arányukhoz. Mivel az emberi szervezet nem képes hosszabb távon nagy mennyiségű sovány fehérjét feldolgozni, ezek a lárvák és a zsíros részek kiegészítő tápanyagforrásként szolgáltak. A kutatás szerint a neandervölgyiek, hasonlóan egyes északi vadászó-gyűjtögető népcsoportokhoz, a zsákmány izomhúsának nagy részét eldobhatták, és a zsíros, rohadó szöveteket, valamint a bennük élő kukacokat fogyasztották, melyek gazdag zsír- és nitrogénforrást jelentettek."
Hangulat:
Pozitív (65%)
Érzelmi töltet:
izgalom