
Magyar Hírlap
Gazdaság & Pénzügy
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene
MH/ MTI
2025. július 28. 16:12
Magyarországon az élelmiszer 30 százalékát kidobják, az Európai Unióban még rosszabb az arány
MI összefoglaló
"Magyarországon az élelmiszer 30 százalékát kidobják, az Európai Unióban még rosszabb az arány. Az Agroloop Hungary Kft. fekete katonalégy lárvák segítségével állít elő takarmányipari fehérjét, ezzel fenntarthatóbbá téve az élelmiszerellátási láncot. A cég naponta 120 tonna alapanyaggal dolgozik, és a lárvák feldolgozásából fehérjeliszt, zsír és talajjavító készül. A technológia ötvözi az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítását, környezetbarát gyártást és a szójaimport csökkentését. Az iparág fejlődése újabb lehetőségeket kínál a fenntartható takarmányozásban, bár a jogszabályi feltételek módosítása szükséges az élelmiszerhulladék közvetlen felhasználásához."
Hangulat:
Pozitív (80%)
Érzelmi töltet:
remény