
Magyar Hírlap
Egészség & Wellness
Az italok hőmérséklete növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát
MH
2025. augusztus 20. 18:49
Amikor kávét rendel, kéri, hogy „extra forrón” készítsék?
MI összefoglaló
"A nagyon forró (≥65 °C) italok fogyasztása összefüggésbe hozható a nyelőcsőrák magasabb kockázatával; a hőmérséklet szerepét 2016-ban a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség is megállapította. Több régióban (Dél-Amerika, Közel-Kelet, Afrika, Ázsia) találtak hasonló kapcsolatot, és egy nagy, brit vizsgálat szerint napi nyolc vagy több nagyon forró tea/kávé fogyasztása jelentősen növeli a nyelőcsőrák esélyét. Feltételezett mechanizmusok: közvetlen hőkárosodás a nyelőcső nyálkahártyáján és a védőfunkció gyengülése, ami további savas sérülésekre hajlamosít. Egy amerikai tanulmány az ideális kávéhőmérsékletet körülbelül 57,8 °C-ra javasolja a hőkárosodás minimalizálása érdekében."
Hangulat:
Semleges (48%)
Érzelmi töltet:
semleges