
Magyar Hírlap
Egészség & Wellness
Ez a krumpliétel jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát
MH
2025. augusztus 18. 05:13
Nem ördögtől való a burgonya, de bizonyos formájával szemben óvatosságra intenek a tudósok
MI összefoglaló
"Közel 40 év alatt több mint 205 ezer amerikai egészségügyi dolgozó étrendjét követve a heti három adag sült krumpli fogyasztása 20%-kal növelte a 2-es típusú diabétesz kockázatát; a főtt vagy pürésített burgonya nem mutatott jelentős összefüggést. A sült krumpli teljes kiőrlésű gabonára cserélése akár 19%-kal csökkentheti a kockázatot, míg a fehér rizs növelheti azt. A burgonya tápanyagokban gazdag, de magas glikémiás indexe és keményítőtartalma hozzájárulhat vércukorszint-ingadozásokhoz. Javasolt a sült krumpli fogyasztásának mérséklése és a teljes kiőrlésű gabonák előnyben részesítése."
Hangulat:
Semleges (40%)
Érzelmi töltet:
semleges