
Magyar Nemzet
Gasztro & Utazás
Lokum, avagy a szultán édes kenyere – így készítsük el otthon
Szerző nélküli cikk
2025. augusztus 22. 13:50
Sokan imádják, mások nem tudnak mit kezdeni a világ egyik legédesebb édességével. A lokum szinte émelyítően édes és állaga miatt is idegenkednek tőle sokan. Másoknak viszont első kóstolásra kedvencévé válik.
MI összefoglaló
"A lokum (rahát, szultánkenyér) török eredetű, gumis textúrájú, nagyon édes édesség, amelyet keményítő és cukor alapú masszából készítenek; gyakori ízesítések a rózsavíz, citrom, dió és pisztácia. A sütemény a 15. századtól ismert Törökországban, később elterjedt a Balkánon és Európában. Otthon rózsás változatban körülményes, de megvalósítható recepttel mutatják be: cukorszirup főzése 115–118 °C-ig, keményítős alap készítése, ezek összeolvasztása és 30–40 percig történő főzése, majd formában hűlés után kockázás és porcukor-keményítő keverékben forgatás."
Hangulat:
Pozitív (80%)
Érzelmi töltet:
öröm