
Magyar Nemzet
Gasztro & Utazás
Magyar napraforgóból magyar húshelyettesítő: ez lehet a jövő?
Munkatársunktól
2025. augusztus 18. 18:01
A kutatók és a termelők évek óta dolgoznak fenntartható, egészséges és ízletes húsmentes alternatívák kidolgozásán. A repce, a szója vagy a lencse évek óta versengenek a legnépszerűbb húspótlék címéért, most azonban úgy fest, új kihívójuk akadt, amely nem más, mint a hazánkban is nagy számban termesztett napraforgó.
MI összefoglaló
"A napraforgómagból előállított liszt és textúrált fehérje ígéretes növényi húspótlóként jelenik meg: az olajkinyerés és a héj/phenolos vegyületek eltávolítása után magas tápértékű, vasban és cinkben gazdag fehérjeforrás nyerhető. Brazíliai és német kutatások alapján készítettek és teszteltek fasírtokat pörkölt magliszttel és texturált napraforgófehérjével; az utóbbi jobb állagot adott, de további eljárások (pl. extrudálás) szükségesek a húsos textúra eléréséhez. Magyarország nagy napraforgótermelőként potenciálisan előnyös helyzetbe kerülhet a fenntartható növényi alapú termékek gyártásában."
Hangulat:
Pozitív (72%)
Érzelmi töltet:
optimista