
Origo
Külföld
A mangó és a cukorbetegség: valóban kerülni kell, vagy jót is tehet?
Origo
2025. augusztus 17. 20:41
Indiában a mangó a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, ám sok cukorbetegben felmerül a kérdés: fogyaszthatják-e? Egy mumbai diabetológus, Dr. Rahul Baxi szerint a mangóról szóló tévhitek gyakran túlzóak: egyesek úgy vélik, teljesen tilos, míg mások azt remélik, hogy a mangó „gyógyítja” a cukorbetegséget.
MI összefoglaló
"Indiai klinikai vizsgálatok szerint a mangó mértékletes fogyasztása 2-es típusú cukorbetegek számára nem feltétlenül ártalmas, sőt bizonyos kutatásokban a mangóra cserélt kenyér jobb vércukorértékekkel, testsúlycsökkenéssel és kedvezőbb anyagcsere-mutatókkal társult. Egy 95 fős vizsgálat három népszerű fajta vércukorszint-emelkedése kisebb vagy hasonló volt, mint a fehér kenyéré; a szakértők azonban a mértékletességet és a napi szénhidrátbevitelhez igazítást hangsúlyozzák."
Hangulat:
Pozitív (62%)
Érzelmi töltet:
semleges