
Origo
Tech & Tudomány
Ha ezt az összetevőt látja az élelmiszerek címkéjén, legyen óvatos: agykárosodást okozhat
Origo
2025. július 21. 20:56
Sokan diétás csodaszerként tekintenek rá, de most kiderült, hogy az eritrit meglehetősen veszélyes cukorpótló lehet. Egy új kutatás szerint ez a mesterséges édesítőszer károsan befolyásolhatja az agyi erek működését, ami akár stroke-hoz vezethet.
MI összefoglaló
"Az eritrit, amelyet széles körben használnak cukorpótlóként különböző diétás és cukormentes termékekben, káros hatással lehet az agyi erek működésére. Egy kutatás kimutatta, hogy már egy adag eritrit fogyasztása is növeli az érszűkítő anyagok termelődését és szabadgyökök képződését, ami hosszú távon stroke-hoz és érszűkülethez vezethet. A kockázat különösen a szív- és érrendszeri problémákra hajlamos személyeknél nagyobb. A szakértők javasolják az eritrit fogyasztásának csökkentését és az élelmiszer-címkék figyelmes átnézését, illetve további klinikai vizsgálatokat sürgetnek az egészségügyi hatások pontos megismerése érdekében."
Hangulat:
Negatív (20%)
Érzelmi töltet:
félelem