
Origo
Gasztro & Utazás
Így étkeznek az űrhajósok az űrben – élet a súlytalanságban
Origo
2025. június 28. 16:52
Az űrhajósok étkezése a világűrben különleges kihívásokkal jár: morzsázni tilos, az étel zacskóban vagy konzervben érkezik, és a folyadékot is szívószállal kell inni, hogy ne szálljon szét az űrállomáson. Kapu Tibor és társai már nem csak tubusból esznek, hanem evőeszközzel is – ám az evéshez olykor ollóra is szükség van a zacskók kinyitásához.
MI összefoglaló
"Az űrhajósok számára az űrben az étkezés speciális kihívásokat jelent, például a morzsa elkerülését és a folyadék szívószállal való fogyasztását. Napi 3000 kalóriás étrendet követnek, a menü tartalmaz meleg konzerveket, száraz ételeket, folyékony fűszereket és friss gyümölcsöt, melyeket külön űrhajókkal szállítanak az űrállomásra. A zacskók kinyitásához olykor ollóra is szükség van. Az Axiom-4 misszió legénysége közé tartozik Kapu Tibor, az indiai Shubhanshu Shukla, az amerikai Peggy Whitson és a lengyel Slawosz Uznanski-Wisniewski."
Hangulat:
Pozitív (80%)
Érzelmi töltet:
izgalom