
Origo
Tech & Tudomány
Megdőlt egy mítosz? Kiderült, hogy mennyire egészséges a csirkehús
Origo
2025. augusztus 18. 06:14
Sokan úgy vélik, hogy a csirke a legegészségesebb húsfajta, de ez nem feltétlenül igaz. Egy új tanulmány szerint a sovány marhahús talán kíméletesebben hat a bélflórára, mint a csirkehús. A különbség kicsi, de a kutatók szerint a felfedezés fontos lehet a jövő étrendi ajánlásainál.
MI összefoglaló
"Spanyol kutatók a Pirenaica fajta sovány marhahúsát hasonlították össze a csirkehússal a bélmikrobiom sokféleségére gyakorolt hatás tekintetében. Mindkét hús mérsékelt változásokat okozott; összesített diverzitásban nem volt szignifikáns eltérés, de a csirkehús fogyasztása kisebb sokféleséget és néhány jótékony baktérium csökkenését eredményezte. A Pirenaica marhahúsnál nőtt a Blautia aránya, ami védheti a bél nyálkahártyáját és csökkentheti a gyulladást. A vizsgálat kis mintaszámmal, rövid időtartammal és részben kontrollálatlan étrenddel készült, ezért az eredmények előzetesek, további nagyobb kutatások szükségesek."
Hangulat:
Semleges (55%)
Érzelmi töltet:
semleges