
Origo
Egészség & Wellness
Tüdőrák? – Ezek az ételek akkor is veszélyt jelentenek, ha soha nem gyújtott rá!
Origo
2025. augusztus 23. 11:46
A tüdőrák kockázati tényezőivel kapcsolatban általában a cigaretta az első dolog, ami eszünkbe jut, és ezt a kutatások eredeményei szerint megalapozottan gondolhatjuk így a továbbiakan is. Ám most egy új tanulmány eredményei aggasztó dologra mutatnak rá: az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem csak a szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri megbetegedések kockázatát, hanem a tüdőrák kockázatot is növelik – még dohányzás nélkül is.
MI összefoglaló
"Egy nagy amerikai időpaneles adatbázison alapuló kínai–amerikai kutatócsoport elemzése szerint a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó felnőttek körében szignifikánsan magasabb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata: összességében 41%-kal, nem kissejtes tüdőrák esetén 37%-kal, kissejtes tüdőrák esetén 44%-kal. Az összefüggés független maradt kor, nem, dohányzási státusz és testtömegindex figyelembevételével is. A szerzők szerint a világon nagy arányban fogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek így potenciálisan alulértékelt kockázati tényezőt jelentenek, és a kockázat csökkenthető alacsonyabb feldolgozottságú étrenddel."
Hangulat:
Negatív (28%)
Érzelmi töltet:
félelem