
Origo
Egészség & Wellness
Veszélyes ételek a konyhában? – Így kerüld el a botulizmust!
Origo
2025. augusztus 16. 20:43
A botulizmus egyre gyakrabban felbukkanó, súlyos ételmérgezés, amely akár életveszélyes is lehet. A botulizmus ritka, de veszélyes betegség főként rosszul tartósított vagy hőkezelt élelmiszerek fogyasztása után alakulhat ki, és komoly bénulást okozhat.
MI összefoglaló
"A botulizmus ritka, de súlyos ételmérgezés, amelyet a Clostridium botulinum által termelt botulinum toxin okoz, és izombénulást, akár légzésleállást is eredményezhet. Megjelenése összefügghet rosszul hőkezelt vagy nem megfelelően tartósított élelmiszerekkel (házi konzervek, kolbászok, hurkák, disznósajt, vákuumcsomagolt húsok, halak, savanyúságok, lekvárok). Tünetek: szájszárazság, nehéz nyelés, kettős látás, pupillatünetek, légszomj, hányás, hasmenés, izomgyengeség, előrehaladó bénulás; a tünetek általában 12–26 óra alatt jelentkeznek. Diagnózisa laborvizsgálatokkal történik; a kezelés antitoxin injekció, gyomormosás és intenzív ellátás. A házi konzervek esetén sterilizálás, savasítás és megfelelő hőkezelés jelentősen csökkenti a kockázatot."
Hangulat:
Negatív (28%)
Érzelmi töltet:
félelem