
Piac & Profit
Gazdaság & Pénzügy
Szabad a pálinkafőzés, de nem szeleburdi módon
Piac&Profit
2025. augusztus 18. 09:09
A gyümölcséréssel együtt beköszönt a párlatfőzés időszaka is. Sokan maguknak főzik a párlatot, amihez a szaktudáson túl, elengedhetetlen a szabályok ismerete is; ebben segít most a NAV. A legalapvetőbb előírás, hogy magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből, abból származó alapanyagából állíthat elő párlatot.
MI összefoglaló
"Magánfőzőként 18 éven felüliek saját tulajdonú gyümölcséből évente jövedékiadó-mentesen legfeljebb 86 liter párlatot állíthatnak elő; háztartásonként a személyenkénti kedvezmény összeadódik. Az otthoni desztillálóberendezés legfeljebb 100 liter űrtartalmú lehet, megszerzését és adatváltozásait a lakóhely szerinti önkormányzatnál be kell jelenteni, a tulajdonszerzést igazoló iratot meg kell őrizni. A párlatfőzés folyamatait, a házi készülék előállítását és a magánfőzött párlat előállításának szándékát a NAV felé bejelentési űrlapokon (pl. NAV_J37, NAV_J49) kell regisztrálni; a NAV igazolást ad a párlat jogszerű eredetéről."
Hangulat:
Semleges (60%)
Érzelmi töltet:
semleges