
Portfolio
Külföld
Lesújtó tanulmány jelent meg a cukormentes üdítőkről: még a hagyományos italoknál is veszélyesebbek lehetnek
Portfolio
2025. augusztus 1. 20:37
Egy új tanulmány szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása nagyobb kockázattal járhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására nézve, mint a cukor - írta a.
MI összefoglaló
"Egy ausztrál és holland kutatók által végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi egy doboz mesterséges édesítőszerekkel ízesített üdítő magasabb, 38%-os kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mint a cukros italok esetében mért 23%-os növekedés. A kutatás 36 ezer, 40 és 69 év közötti résztvevő étkezési szokásait 14 éven át követte. A mesterséges édesítőszerek egyes fajtái inzulinválaszt válthatnak ki vagy felboríthatják a bélbaktériumok egyensúlyát, ezáltal fokozva a glükóz-intoleranciát és a cukorbetegség kockázatát."
Hangulat:
Negatív (38%)
Érzelmi töltet:
meglepettség