
Portfolio
Külföld
Lesújtó tanulmány jelent meg: komoly kockázatot hordozhat a túlzásba vitt sültkrumplifogyasztás
Portfolio
2025. augusztus 8. 20:20
Új kutatás szerint a heti háromszori sült burgonya fogyasztása 20%-kal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, míg a főtt vagy sütőben sült burgonya nem jelent hasonló veszélyt - közölte a.
MI összefoglaló
"Nemzetközi kutatás vizsgálta a burgonyafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, kimutatva, hogy a heti háromszori sült krumpli fogyasztása 20%-kal növeli a betegség kialakulásának esélyét, míg a főtt, sütőben sült vagy pürésített változat nem jelent veszélyt. A kutatás több mint 205 ezer amerikai egészségügyi dolgozót követett közel negyven éven át, mely során 22 000 cukorbetegséges esetet regisztráltak. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék burgonyával való helyettesítése csökkentheti a kockázatot, míg a fehér rizs növelheti azt. Az étrend mellett más tényezők, mint a genetika és életkor is befolyásolják a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását."
Hangulat:
Semleges (60%)
Érzelmi töltet:
meglepettség