
Világ Gazdaság
Gazdaság & Pénzügy
Nem akármilyen kekszet fejlesztett ki a Semmelweis Egyetem - örülhetnek a mentes rágcsálnivalót keresők
VG
2025. július 22. 12:11
A Semmelweis Egyetem dietetikus kutatói olyan növényi alapú, gluténmentes kekszet hoztak létre, amely jelentősen több fehérjét és rostot tartalmaz, mint a piacon elérhető hasonló termékek. A zöldlencselisztből készült alapkekszhez különféle növényi fehérjéket adtak, így az új recept nemcsak tápanyagban gazdagabb, de technológiailag is jól hasznosítható. A fejlesztés célja, hogy egészségesebb alternatívát nyújtson a növényi étrendet vagy gluténmentes diétát követők számára, és ezzel csökkentse a gyakori hiányállapotok kialakulásának kockázatát.
MI összefoglaló
"A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke egy növényi alapú, gluténmentes kekszet fejlesztett ki, amely zöldlencselisztből és különböző növényi fehérjékből áll. A keksz jelentősen több fehérjét és rostot tartalmaz, mint a piacon lévő hasonló termékek, és az EU-s szabályozás szerint fehérjeforrásnak minősül. A fejlesztés célja, hogy egészségesebb lehetőséget kínáljon gluténmentes vagy növényi alapú étrendet követőknek, csökkentve így a hiányállapotok kialakulásának kockázatát. A kutatás megerősítette a fehérjék alkalmazásának dietetikai és technológiai alkalmasságát, és a recept további fejlesztése is folyamatban van. A mentes termékek iránti igény növekszik a hazai piacon, bár ezek általában magasabb költséggel járnak."
Hangulat:
Pozitív (80%)
Érzelmi töltet:
optimista