Kihirdették a 2025-ös egyetemi felvételi ponthatárait

53,8% 15,4% 23,1% 7,7%

Július 24-én kihirdették a 2025-ös felsőoktatási felvételi ponthatárait, melynek eredményeként 95 907 jelentkező nyert felvételt valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az elmúlt másfél évtized legsikeresebb felvételijének nevezte az ideit, kiemelve, hogy a felvettek többsége állami ösztöndíjas képzésben tanulhat. A legnépszerűbb területek a mérnök-informatika és a gazdaságtudomány voltak. Egyes források szerint ugyanakkor csökkentek az állami ösztöndíjas keretszámok több egyetemen, és adminisztratív hibák is előfordultak a pontszámítás során.

Főbb pontok

• 1

2025. július 24-én kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárait.

• 2

Összesen 95 907 jelentkező nyert felvételt a magyar felsőoktatásba, ami az elmúlt 15 év legmagasabb száma.

• 3

A felvettek többsége, 77-82%-a állami ösztöndíjas képzésben folytathatja tanulmányait.

• 4

A legtöbb hallgatót az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel.

• 5

A mérnök-informatikai, gazdaságtudományi és pedagógus szakok voltak a legnépszerűbbek.

• 6

A legmagasabb ponthatárok között szerepelt a Dunaújvárosi Egyetem gazdálkodási és menedzsment levelező szakja (500 pont) és az ELTE jogász szakja (479 pont).

• 7

A felvett hallgatók fele vidéki intézménybe jutott be, és minden ötödik felvett hallgató 30 év feletti.

• 8

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter szerint a megújult felsőoktatás vonzóképes, és a felvételi eredmények illeszkednek a gazdaság igényeihez.

• 9

A Kontroll.hu szerint 32 egyetemen csökkentették az állami ösztöndíjas keretszámokat, és az Eduline felmérése szerint a felvételizők mintegy negyedénél jelentkezett hiba a pontszámításban.

Portálok közti különbségek

• A kormányközeli portálok (Magyar Hírlap, Origo, Magyar Nemzet, Demokrata, Infostart, Világ Gazdaság) hangsúlyosan pozitív, sikeres felvételiről számolnak be, kiemelve Hankó Balázs miniszter nyilatkozatait a rekordszámú felvételről, a megújult felsőoktatás vonzerejéről és a gazdasági igényekhez való illeszkedésről. Ezek a cikkek nem említik a keretszám-csökkentéseket vagy a felmerült adminisztratív hibákat.

• A Kontroll.hu (jobbközép, független) árnyaltabb képet fest, a rekordok mellett kitér az állami ösztöndíjas keretszámok csökkenésére 32 egyetemen, konkrét számokkal alátámasztva (pl. Debreceni Egyetem -800 fő), valamint az Eduline felmérése alapján felmerült adminisztratív hibákra a pontszámításban.

• A Népszava (bal, független) és a Blikk (közép, bizonytalan függetlenség) tényközlőbb, objektívebb hangvételű, részletes ponthatár-információkat közöl, de nem tér ki a keretszám-csökkentésekre vagy a hibákra.

• A Pénzcentrum (közép, nem független) és a 24.hu (közép, független) szintén tényközlő, de a miniszteri nyilatkozatok pozitív üzeneteit is átveszi, bár kevésbé hangsúlyosan, mint a kifejezetten kormányközeli lapok. A Pénzcentrum egy reklámblokkot is tartalmaz.

Frissítve: 2025. 07. 24. 13:45